skip to Main Content

Vincentas Sakas, 

Klaipėdos apskrities Jūrų šaulių 3-sios rinktinės šaulys, 

nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas

Molo g. 18-1

Mob. tel. 8617 24338

Klaipėda 92277

 

LIETUVOS KARO MINISTERIJAI

 

 

PRANEŠIMAS 

DĖL KARIŲ MITYBOS RACIONALIZACIJOS IR LĖŠŲ SUTAUPYMO

2013 m. kovo mėn.07 d.

Klaipėda

 

Esu vienintelis Lietuvoje sertifikuotas mitybos ir kulinarijos ekspertas. Kad įsitikintumėte mano kompetencija, žiūrėkite priedą Nr.1 Bibliografiją ir priedą Nr.2 Sako paslaugų sąrašą.

Ketveri metai ruošiu jaunųjų šaulių sukarintose stovyklose maitinimui valgiaraščius, skaičiuoju patiekalų energinę vertę, angliavandenių, baltymų ir riebalų kiekius (žiūr. priedas Nr.3). 

Esu paruošęs specialias technologines kalkuliacines korteles, kur apskaičiuojama vienos porcijos savikaina  (žiūr. priedas Nr.4).

 Jau keli metai, kai šauliams reikia ruošti renginius ir nemokamai maitinti žmones, mums paramą maisto produktais teikia Lietuvos Kariuomenė. 

Mane nustebino, kad Lietuvos kariuomenės normos vienam žmogui yra 30 kartų didesnės, nei iš tiesų reikia. Kai gavau jūsų maisto produktų kompiuterinės apskaitos dokumentus, pamačiau, kad jie yra sudaryti taip, kad neapskaičiuojama vienos porcijos maisto produktų BRUTO ir NETO, nematyti vienos porcijos savikaina. 

Jūsų turima kompiuterinė apskaita yra gera ir naudinga tik vagims, nes galima viską skaičiuoti aplamai: visai nesvarbu kiek karių reikia maitinti – ar 300, ar 9000, – maisto produktus galima įskaityti ir tuoj pat nurašyti. Žinant, kad normos padidintos 30 kartų, tai skaičiuokite kokią naudą turi vagys, dirbantys Lietuvos kariuomenės maitinimo srityje.

 Jei Jums bus aktualu sutaupyti karių maitinimo išlaidas, reikėtų atsisakyti esamos kompiuterinės apskaitos, įdiegti naują, neleidžiančią vogti (rekomenduoju R-KEEPER), neleidžiančios mažinti patiekalų išeigas, neleidžiančios brangius maisto produktus keisti prastos kokybės maisto produktais ir pan. 

 Ir dar vienas svarbus dalykas – užkirsti kelią sukčiams maisto produktų tiekėjams ir nustatyti parametrus, kaip turi būti priimami maisto produktai ir kaip turi būti nustatoma jų kokybė. Pav., „Grustė“ jums tiekiamuose latvių gamybos jautienos konservuose pagal mane jautienos iš vis nėra, nes ją sudaro 5 procentai jautienos riebalų, o visa kita sudaro baltyminės sojos išspaudos, cheminiai skonikliai ir kvapikliai. Taip yra su daugeliu bakalėjos ir gastronomijos maisto prekių.

 Dar vienas svarbus pastebėjimas – kariuomenės virtuvės turi galingus ir išmanius virtuvės įrenginius, todėl jau šiandien čia būtų galima dirbti dviem pamainom. Antroji pamaina galėtų gaminti sausus davinius karo žygiams, manevrams ir pan. Ir tuo pačiu aprūpinti kitas NATO kariuomenes.

Iki mūsų dienų yra išlikusių daug karių valgių, kurie yra sveiki, suteikia daug energijos, fizinės stiprybės, psichologinės pusiausvyros ir neiššaukia mieguistumo, gerina virškinimą, netgi skatina peristaltiką, tuo lengvindami tuštinimąsi. (Žiū. priedą Nr.5).

 

 

Vincentas Sakas

 

LIETUVOS KARIŲ VALGIAI NUO VIDURAMŽIŲ IKI MŪSŲ DIENŲ

 

„ Jau šunta bigas. Sunku net nusakyti,

Kokie dar prieskoniai jame dar įmaišyti.

Išgirsi tik žodžius, o turinio nė vienas

Kaip reikiant nesuvoks atvykęs miestelėnas:

Tik tas supras lietuvio būdą, valgį, dainą, 

Kuris gyvena kaime ir medžioklėn eina.

 

Bet visuomet įvertins bigą kiekvienas,

Nors ir be prieskonių jis liktų tik pats vienas. 

Reikia bigui gerai įrūgusių kopūstų,

Kad kvapą jų kiekvienas iš toli pajustų.

Geriausią mėsą jais katiliuke pridengia 

Ir antvožą kilnoti pirma laiko vengia. 

Jis ant karštos ugnies ilgai garuos dar šunta,

Kol prasiveržia skystis ir kiekviens pajunta

Aplink ore skaniausio valgio aromatą.

 

Šauliai valiuodami jau telkiasi į ratą, 

Su šaukštais jie iš indo bigą vis kabina,

Garuojanti ir kvapnų alkani naikina.

Bematant sudorojo tokį valgį skanų –

Tik kyla dar garai iš puodų kaip vulkanų.

 

Adomas Mickevičius. „Ponas Tadas“, 1832-1834 m., Paryžius.

 

Lietuvių kariuomenės valgių racioną sudarė žvėriena, laukinė paukštiena, sūdyta ir rūkyta mėsa, įvairūs grūdai, kruopos, daržovės, grybai 

Bigas yra vienas seniausių pasaulyje lietuvių karių valgių, kurio kilmė skaičiuojama tūkstančiais metų. Bigą į Lenkiją atsivežė Jogailos virėjas, o Jogaila išmokė lenkų didžponius (šlėktas) valgyti ir garbinti lietuvių kareivių troškinį, kurį jis labai mėgo ir galėdavo jį valgyti savo žygių bei medžioklių metu. Lenkai šį Lietuvos karių valgį pamėgo, įsivedė į savo mitybą, nuo tada pavadino ir šiandien dar tebevadina – bigos. 

 

 

1. KAREIVIŠKŲ KOŠIŲ PRIESKONIAI

2. KAREIVIŠKŲ TROŠKINIŲ PRIESKONIAI

3. BIGAS (MĖSOS IR KOPŪSTŲ TROŠKINYS SU DŽIOVINTOMIS SLYVOMIS) – LIETUVOS KARO VADŲ (ETMONŲ) ŽYGIO VALGIS

4. BIGAS (MĖSOS IR KOPŪSTŲ TROŠKINYS) –  LIETUVOS KAREIVIŲ ŽYGIO VALGIS. 

5. GRUCĖ (MĖSOS, KRUOPŲ IR RAUGINTŲ KOPŪSTŲ TROŠKINYS) – LIETUVOS KARIŲ ŽYGIO VALGIS

6. KLEGĖ (MĖSOS, GRŪDŲ IR RAUGINTŲ KOPŪSTŲ TROŠKINYS) – LIETUVOS KARIŲ ŽYGIO VALGIS 

7. STRIOVA (PUPŲ TROŠKINYS SU LAŠINIAIS) – LIETUVOS KARIŲ ŽYGIO VALGIS 

8. ŠIUPYNĖ – (MIEŽIŲ, PUPŲ, PUPELIŲ IR ŽIRNIŲ SU MĖSA TROŠKINYS) LIETUVOS KARIŲ ŽYGIO VALGIS

9. ŠUSTINĖ – LIETUVOS KARIŲ DARŽOVIŲ TROŠKINYS 

10. TUKŠĖ – LIETUVOS KARIŲ MĖSOS IR PUPELIŲ TROŠKINYS 

11. ŠIUPYNYS – (BULVIŲ, PERLINIŲ KRUOPŲ, PUPELIŲ IR ŽIRNIŲ SU MĖSA IR LAŠINIAIS TROŠKINYS) LIETUVOS KARIŲ ŽYGIO VALGIS

12. AZU – LIETUVOS DIDŽIOSIOS KUNIGAIKŠTIJOS TOTORIŲ RAITELIŲ MĖSOS TROŠKINYS SU RAUGINTAIS AGURKAIS

13. KULIŠAS –  MĖSOS IR BULVIŲ TROŠKINYS – LIETUVOS KARIŲ FRONTO VALGIS

 

14. KAREIVIŠKA AVIŽŲ KOŠĖ SU DARŽOVIŲ PADAŽU

15. KAREIVIŠKA AVIŽŲ KOŠĖ SU SPIRGAIS

16. KAREIVIŠKA GRIKIŲ KOŠĖ SU DARŽOVĖMIS 

17. KAREIVIŠKA GRIKIŲ KOŠĖ SU MĖSA

18. KAREIVIŠKA GRIKIŲ KOŠĖ SU KIAUŠINIAIS

19. KAREIVIŠKA GRIKIŲ KOŠĖ SU MĖSOS FARŠU

20. KAREIVIŠKA GRIKIŲ KOŠĖ SU SPIRGAIS IR GRYBAIS 

21. KAREIVIŠKA VISOKIŲ GRŪDŲ KOŠĖ SU DARŽOVĖMIS

22. KAREIVIŠKA VISOKIŲ GRŪDŲ KOŠĖ SU PAUKŠTIENA

23. KAREIVIŠKA VISOKIŲ GRŪDŲ KOŠĖ SU MĖSA

24. KAREIVIŠKA VISOKIŲ GRŪDŲ KOŠĖ SU MĖSOS PADAŽU

25. KAREIVIŠKA VISOKIŲ GRŪDŲ KOŠĖ SU SPIRGAIS

26. KAREIVIŠKA SORŲ KOŠĖ SU MĖSOS PADAŽU

27. KAREIVIŠKA SORŲ KOŠĖ SU PAUKŠTIENA

28. KAREIVIŠKA SORŲ KOŠĖ SU RŪKYTA MĖSA

29. KAREIVIŠKA SORŲ KOŠĖ SU SPIRGAIS

30. SORŲ KOŠĖ SU POMIDORŲ PADAŽU

31. KAREIVIŠKA ŽIRNIŲ KOŠĖ SU DARŽOVĖMIS

32. KAREIVIŠKA ŽIRNIŲ KOŠĖ SU DEŠRELĖMIS

33. SENOVINĖ KAREIVIŠKA PILKŲJŲ ŽIRNIŲ KOŠĖ  SU SPIRGAIS

34. LIETUVOS KAREIVŲ ŠIUPINYS SU MĖSA

35. KVIETINIŲ ARBA MIEŽINIŲ KRUOPŲ KOŠĖ SU DARŽOVĖMIS

36. KVIETINIŲ KRUOPŲ KOŠĖ SU MĖSOS FARŠU 

37. MIEŽINIŲ KRUOPŲ KOŠĖ SU MĖSOS KONSERVAIS 

38. PERLINIŲ KRUOPŲ KOŠĖ SU POMIDORŲ PADAŽU

39. PERLINIŲ KRUOPŲ KOŠĖ SU KIAULIENA

40. PUPELIŲ KOŠĖ SU DEŠRELĖMIS

41. KAREIVIŠKA PUPŲ ARBA PUPELIŲ MĖSOS FARŠU

42. KAREIVIŠKA PUPŲ ARBA PUPELIŲ SU SPIRGAIS IR GRYBAIS 

43. KAREIVIŠKA PUPŲ ARBA PUPELIŲ KOŠĖ SU DARŽOVĖMIS

44. KAREIVIŠKA PUPŲ ARBA PUPELIŲ KOŠĖ SU PAUKŠTIENA

45. KAREIVIŠKA PUPŲ ARBA PUPELIŲ KOŠĖ SU MĖSA

46. KAREIVIŠKA PUPŲ ARBA PUPELIŲ KOŠĖ SU MĖSOS PADAŽU

47. KAREIVIŠKA PUPŲ ARBA PUPELIŲ KOŠĖ SU SPIRGAIS

48. KAREIVIŠKA PUPŲ ARBA PUPELIŲ KOŠĖ SU SVOGŪNAIS IR MORKOMIS

49. PLOVAS SU KIAULIENA

50. RYŽIŲ KOŠĖ SU SVIESTU 

51. VIŠTIENOS IR DARŽOVIŲ TROŠKINYS

52. BEFSTROGENAS SU BULVĖMIS

53. GULIAŠAS SU BULVĖMIS

54. MAKARONAI SU MĖSOS FARŠU

55. MAKARONAI SU KIAULIENA

56. MAKARONAI SU MĖSOS KONSERVAIS

57. MAKARONAI SU ŽUVIES KONSERVAIS

58. SPAGEČIAI SU POMIDORŲ PADAŽU

59. DARŽOVIŲ TROŠKINYS SU GRIETINE 

60. KIAULIENOS SU BULVĖMIS TROŠKINYS

 

Visus šiuos patiekalus galiu išmokyti gaminti

 

 

Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas

Vincentas Sakas

Mob tel. 8~617 24 338

El.paštas: vsakas@gmail.com

 

KARINĖ LAUKO VIRTUVĖ

 

Karinė lauko virtuvė Pirmojo pasaulinio karo metu 1914 metais

 

 

   

Restauruotos Antrojo pasaulinio karo lauko viryklės

 

 

 

Šiuolaikinės karinės lauko viryklės

 

Šiuolaikinės karinės lauko viryklės, pritaikytos masinėms šventėms. Naujos karinės lauko virtuvės kaina – ne daugiau 2000 litų

 

 

Maitinimas jaunųjų šaulių vasaros stovykloje Karklėje 2011 m.

                                

Vaikų ir jaunimo stovyklos, masinės šventės, kermošiai, jomarkai, atlaidai, masiniai sporto renginiai ir miestuose, ir gamtoje, didelių kompanijų, organizacijų, partijų, turistų suvažiavimai, piknikai, pobūviai gamtoje, užmiestyje, net užsienyje – Latvijoje, Lenkijoje, Baltarusijoje, Vokietijoje ir pan.– štai nepilnas priemonių sąrašas, kam gali prireikti karinės lauko virtuvės.

Karinės lauko virtuvės valgiaraštis yra surinktas iš Lietuvos kariuomenės dokumentų ir sudarytas iš kareivių kulinarijos paveldo net nuo viduramžių.

Virtuvę aptarnauja uniformuoti virėjai, turintys specialius karo lauko virėjų sertifikatus ir sanitarines knygeles.

Šventės dalyviai maistą gauna vienkartiniuose induose su vienkartiniais įrankiais.

Maistas gaminamas švenčių dalyvių akivaizdoje ir gamybos procesą galima stebėti nuo pradžios iki galo ir net patiems dalyvauti maisto ruošime.

Visi maisto produktai yra natūralūs, ekologiški ir todėl karinė lauko virtuvėje paruoštas maistas yra ne tik gardus, bet ir sveikas.

Karinėje lauko virtuvėje paruoštas maistas yra daug skanesnis ir kvapnesnis, nei siūlomas kitų masinių renginių organizatorių.

Karinėje lauko virtuvėje maistas gaminamas specialiuose katiluose aukšto slėgimo garais, kurie greitina gamybos procesą, nenaikina ir neištraukia iš maisto produktų sveikatai naudingų medžiagų, vitaminų, fiziologiškai aktyvių mikroelementų ir išlaiko natūralių produktų skonį ir kvapą.

Galiu išmokyti gaminti žemiau paminėtus valgius ir gėrimus, paskaičiuoti savikainą ir po kiek galima parduoti porciją. Išlaidos atsiperka per vieną vasarą.

 

KARINĖS LAUKO VIRTUVĖS NUOMA RENGINIUI –  4000, 00 Lt
(atvežimas į vietą, montavimas, aptarnaujantis personalas su karinėmis uniformomis, maitinimas iš vienkartinių indų)

 

Nr.

Patiekalų pavadinimas

Išeiga  žmogui

Kaina  žmogui

Viso porcijų

1

Bigas – nuo viduramžių žinomas Lietuvos kareivių mėsos ir kopūstų troškinys

300g

 

 

2

Azu – Lietuvos Didžiosios Kunigaikštijos totorių raitelių mėsos troškinys su raugintais agurkais

300g

 

 

3

Grucė (mėsos, kruopų ir raugintų kopūstų troškinys) – Lietuvos karių žygio valgis

300g

 

 

4

Klegė (mėsos, grūdų ir raugintų kopūstų troškinys) – Lietuvos karių žygio valgis

300g

 

 

5

Kulišas (mėsos ir bulvių troškinys) Lietuvos karių fronto valgis

300g

 

 

6

Striova (pupų troškinys su lašiniais) – Lietuvos karių fronto valgis

300g

 

 

7

Šiupynė (miežių, pupų, pupelių ir žirnių su mėsa troškinys) – Lietuvos karių valgis

300g

 

 

8

Šiupynys – (bulvių, perlinių kruopų, pupelių ir žirnių su mėsa ir lašiniais troškinys) – Lietuvos karių valgis

300g

 

 

9

Šustinė  (daržovių su mėsa šutinys) – Lietuvos karių valgis

300g

 

 

10

Jūreiviški makaronai su mėsos konservais

300g

 

 

11

Jūreiviška miežinių kruopų košė su mėsos konservais

300g

 

 

12

Kareiviška grikių košė su mėsa

300g

 

 

13

Kareiviška perlinių kruopų košė su mėsa

300g

 

 

14

Kareiviška saracėnų kruopų (ryžių) košė su daržovėmis

300g

 

 

15

Kareiviška žirnių košė su spirgais

300g

 

 

Gėrimai

1

Vaistinių augalų (čiobrelių, kmynų, liepžiedžių, mėtų, ramunėlių, raudonėlių) arbata

200g

 

 

2

Kariška spanguolių gira

200g

 

 

3

Kariška duonos gira su krienais

200g

 

 

Kepiniai

1

Kariška ruginė duona

50g

 

 

2

Kariška ruginė duona su lašinukais

70g

 

 

Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas Vincentas Sakas,

Mob.tel. +370 617 24338,

E.paštas: vsakas@gmail.com

 

 

KARINĖ LAUKO VIRTUVĖ

 

Karinė lauko virtuvė Pirmojo pasaulinio karo metu 1914 metais

 

 

   

Restauruotos Antrojo pasaulinio karo lauko viryklės

 

 

 

Šiuolaikinės karinės lauko viryklės

 

Šiuolaikinės karinės lauko viryklės, pritaikytos masinėms šventėms. Naujos karinės lauko virtuvės kaina – ne daugiau 2000 litų

 

 

Maitinimas jaunųjų šaulių vasaros stovykloje Karklėje 2011 m.

                                

Vaikų ir jaunimo stovyklos, masinės šventės, kermošiai, jomarkai, atlaidai, masiniai sporto renginiai ir miestuose, ir gamtoje, didelių kompanijų, organizacijų, partijų, turistų suvažiavimai, piknikai, pobūviai gamtoje, užmiestyje, net užsienyje – Latvijoje, Lenkijoje, Baltarusijoje, Vokietijoje ir pan.– štai nepilnas priemonių sąrašas, kam gali prireikti karinės lauko virtuvės.

Karinės lauko virtuvės valgiaraštis yra surinktas iš Lietuvos kariuomenės dokumentų ir sudarytas iš kareivių kulinarijos paveldo net nuo viduramžių.

Virtuvę aptarnauja uniformuoti virėjai, turintys specialius karo lauko virėjų sertifikatus ir sanitarines knygeles.

Šventės dalyviai maistą gauna vienkartiniuose induose su vienkartiniais įrankiais.

Maistas gaminamas švenčių dalyvių akivaizdoje ir gamybos procesą galima stebėti nuo pradžios iki galo ir net patiems dalyvauti maisto ruošime.

Visi maisto produktai yra natūralūs, ekologiški ir todėl karinė lauko virtuvėje paruoštas maistas yra ne tik gardus, bet ir sveikas.

Karinėje lauko virtuvėje paruoštas maistas yra daug skanesnis ir kvapnesnis, nei siūlomas kitų masinių renginių organizatorių.

Karinėje lauko virtuvėje maistas gaminamas specialiuose katiluose aukšto slėgimo garais, kurie greitina gamybos procesą, nenaikina ir neištraukia iš maisto produktų sveikatai naudingų medžiagų, vitaminų, fiziologiškai aktyvių mikroelementų ir išlaiko natūralių produktų skonį ir kvapą.

Galiu išmokyti gaminti žemiau paminėtus valgius ir gėrimus, paskaičiuoti savikainą ir po kiek galima parduoti porciją. Išlaidos atsiperka per vieną vasarą.

 

KARINĖS LAUKO VIRTUVĖS NUOMA RENGINIUI –  4000, 00 Lt
(atvežimas į vietą, montavimas, aptarnaujantis personalas su karinėmis uniformomis, maitinimas iš vienkartinių indų)

 

Nr.

Patiekalų pavadinimas

Išeiga  žmogui

Kaina  žmogui

Viso porcijų

1

Bigas – nuo viduramžių žinomas Lietuvos kareivių mėsos ir kopūstų troškinys

300g

 

 

2

Azu – Lietuvos Didžiosios Kunigaikštijos totorių raitelių mėsos troškinys su raugintais agurkais

300g

 

 

3

Grucė (mėsos, kruopų ir raugintų kopūstų troškinys) – Lietuvos karių žygio valgis

300g

 

 

4

Klegė (mėsos, grūdų ir raugintų kopūstų troškinys) – Lietuvos karių žygio valgis

300g

 

 

5

Kulišas (mėsos ir bulvių troškinys) Lietuvos karių fronto valgis

300g

 

 

6

Striova (pupų troškinys su lašiniais) – Lietuvos karių fronto valgis

300g

 

 

7

Šiupynė (miežių, pupų, pupelių ir žirnių su mėsa troškinys) – Lietuvos karių valgis

300g

 

 

8

Šiupynys – (bulvių, perlinių kruopų, pupelių ir žirnių su mėsa ir lašiniais troškinys) – Lietuvos karių valgis

300g

 

 

9

Šustinė  (daržovių su mėsa šutinys) – Lietuvos karių valgis

300g

 

 

10

Jūreiviški makaronai su mėsos konservais

300g

 

 

11

Jūreiviška miežinių kruopų košė su mėsos konservais

300g

 

 

12

Kareiviška grikių košė su mėsa

300g

 

 

13

Kareiviška perlinių kruopų košė su mėsa

300g

 

 

14

Kareiviška saracėnų kruopų (ryžių) košė su daržovėmis

300g

 

 

15

Kareiviška žirnių košė su spirgais

300g

 

 

Gėrimai

1

Vaistinių augalų (čiobrelių, kmynų, liepžiedžių, mėtų, ramunėlių, raudonėlių) arbata

200g

 

 

2

Kariška spanguolių gira

200g

 

 

3

Kariška duonos gira su krienais

200g

 

 

Kepiniai

1

Kariška ruginė duona

50g

 

 

2

Kariška ruginė duona su lašinukais

70g

 

 

Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas Vincentas Sakas,

Mob.tel. +370 617 24338,

E.paštas: vsakas@gmail.com

 

 

 

Facebook komentarai
Back To Top