skip to Main Content

Kam sveikam žmogui papildomas vitaminas C?

Šiais metais itin anksti prasidėjus peršalimo ligų sezonui, vaistininkai stebi augančią vitamino C paklausą. Palyginus su praėjusiais metais, lapkričio mėnesį vitamino C preparatų parduota net 37 proc. daugiau, praneša vaistinių tinklas „Eurovaistinė”.

 

Sveikatos specialistai sako, kad šaltuoju metų laiku daugumai klientų aktualiausias vitamino C  poveikis imuninei sistemai: siekis sustiprinti organizmo atsparumą ir apsisaugoti nuo ligų.

 

„Tyrimai rodo, kad žmonės vartojantys vitaminą C serga šiek tiek trumpiau. Vis dėlto tai reikėtų daryti reguliariai, o ne priebėgomis, kai peršalimų ir kitų panašių susirgimų sezonas jau čia pat“, – pataria „Eurovaistinės“ vaistininkas Petras Vaitiekūnas.

 

Sveikatos specialistų teigimu, nauda imunitetui vitamino C poveikis neapsiriboja. Teigiama vitamino C įtaka organizmui priklauso nuo amžiaus ir sveikatos būklės.

 

„Energingiems ir judriems vaikams vitaminas C naudingas tuo, kad skatina kolageno gamybą – šis baltymas padeda greičiau užgyti nedidelėms žaizdelėms, mėlynėms ir įbrėžimams.  Vyresniame amžiuje  vitaminas C padeda reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje (ir taip išvengti širdies ir kraujagyslių ligų), gali būti naudingas akių ligų, kataraktos bei amžinės geltonosios dėmės degeneracijos, ir onkologinių susirgimų prevencijai“, – vitamino C naudą skirtingiems organizmams komentuoja vaistininkas ir pabrėžia, kad šį vitaminą taip pat turėtų rinktis veiklūs, stresą patiriantys žmonės, – „vitaminas C yra svarbus normaliai nervų sistemai ir psichologinei būklei palaikyti, padeda mažinti nuovargį, psichologines ir fizines streso sukeliamas reakcijas“.

 

Nors tradiciškai manoma, kad daugiausiai vitamino C turi citrusiniai vaisiai, jis aptinkamas ir kituose vaisiuose bei daržovėse, apie kuriuos susimąstoma rečiau.

 

„Daugiausiai vitamino C yra saldžiuosiuose pipiruose, brokoliuose, žiediniuose ir Briuselio kopūstuose, taip pat erškėtuogėse, šaltalankio uogose, juoduosiuose serbentuose ar žemuogėse“, – natūralius vitamino C šaltinius vardija vaistininkas ir priduria, kad maisto virimas ir kepimas mažina vitamino įsisavinimą.

 

„Ne mažiau vitamino C įsisavinimui trukdo tokie šiuolaikinio gyvenimo palydovai kaip teršalai ar stresas bei žalingi įpročiai – rūkymas ir alkoholis, Todėl pajutus, jog dažniau sergama, pradėjo kraujuoti dantenos ar lėčiau gyja žaizdos, reikėtų nedelsiant pasikonsultuoti su gydytoju ar vaistininku“, – pataria farmacijos specialistas.

 

PRANEŠIMĄ PASKELBĖ: LAURA BIELSKĖ, EUROVAISTINĖ, UAB

Facebook komentarai
Back To Top