Prasidėjo „AgroBalt 2018“: tarptautinis dėmesys maisto švaistymo problemai ir trys dienos pramogų visai šeimai

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Prasidėjo „AgroBalt 2018“: tarptautinis dėmesys maisto švaistymo problemai ir trys dienos pramogų visai šeimai

Šiandien, gegužės 24 d., prasidėjo 22-oji tarptautinė žemės ūkio ir maisto pramonės paroda „AgroBalt 2018“. Čia šiemet vyksta net du aukščiausio lygio tarptautiniai politiniai forumai: Kinijos žemės ūkio ir kaimo reikalų ministras Han Changfu su Kinijos verslininkų delegacija atvyksta į forumą „Kinija+16“, o politinį Europos Komisijos forumą maisto švaistymo tema savo vizitu pagerbs Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) direktoriaus José Graziano da Silva.

Tuo tarpu parodos lankytojai tris dienas kviečiami atrasti autentiškus lietuviškus skonius, susipažinti su tradiciniais amatais, dalyvauti edukacinėse programose, maisto degustacijose ir koncertuose.

 

G. Surplys: maisto švaistymo problemos sprendimui būtina sutelkti jėgas

 

Pirmąją parodos dieną surengtas Europos Komisijos (EK) Aukšto lygio politinis forumas dėl Maisto nuostolių ir švaistymo prevencijos, kuriame dalyvauja ne tik EK atstovai, tarp jų komisaras Vytenis Andriukaitis, bet ir pirmą kartą į Lietuvą atvykęs Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) direktoriaus Jose Graziano da Silva.

 

Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys savo ruožtu pastebi, kad maisto švaistymo klausimas opus visame pasaulyje ir Lietuvoje.

 

„Lietuvos maisto švaistymo rodikliai nėra pavyzdiniai, beveik kiekvienas šalies gyventojas kasmet išmeta daugiau kaip 50 kg maisto, kuris dar galėtų būti suvartotas. Ir, mano nuomone, ieškoti galimų problemos sprendimo būdų reikia pradedant nuo savęs. Tačiau tarptautinė patirtis, žinios bei gebėjimas tiksliai įvardyti problemas, veda prie geriausių rezultatų ir sutelkia bendram veikimui“, - įsitikinęs G. Surplys.

 

Jo teigimu, kompleksinis požiūris, augintojų, gamintojų ir vartotojų jėgų sutelkimas bei konkrečių žingsnių įgyvendinimas valstybinių lygiu gali duoti labai gerų rezultatų.

 

„Negalime pamiršti, kad Lietuvoje trečdalis žmonių gyvena ant skurdo ribos. Todėl kiekvieną kartą užsisakydami papildomą maisto porciją turime sau kelti klausimą, ar mums tai būtina. Kai kas trečias žmogus aplink mane neturi galimybių įsigyti kokybiško maisto ar suvalgyti tuo 5 vaisius per dieną kaip rekomenduoja Europos Komisija aš tampu atsakingas už tai, kiek vartoju. Mums būtina sukurti kuo efektyvesnį būdą, kaip vartojimui dar tinkamas maistas būtų perduodamas tiems, kuriems jo reikia. Taip pat spręsti maisto atliekų rūšiavimo klausimą maisto visoje gamybos grandinėje“, - įsitikinęs ministras.

 

V. Andriukaitis: tik 43 proc. lietuvių supranta, kad maisto švaistymas - problema

 

Tuo tarpu vienas Forumo iniciatorių, komisaras Vytenis Andriukaitis teigia, kad Lietuvoje maisto švaistymo problema nėra suvokiama taip aiškiai, kaip Europoje.

 

„Eurostato duomenimis, Europoje 73 proc. žmonių supranta, kad jie yra ne tik maisto vartotojai, bet ir švaistytojai, ir identifikuoja tai kaip problemą. Tuo tarpu Lietuvoje tokių žmonių - 43 proc. Tačiau kartu su visa Europa esame įsipareigoję išmetamo maisto kiekį nuo 88 mln. tonų visoje ES sumažinti dvigubai. Tai rimta užduotis, laiko ne taip ir daug, tad privalome imtis veiksmų jau dabar“, - Forumo atidarymui skirtoje spaudos konferencijoje kalbėjo V. Andriukaitis.

 

Jo teigimu, būtina peržiūrėti visas maisto gamybos grandinės dalis ir ypač atkreipti dėmesį į produktus, kurie pagaminami ir užauginami, tačiau vartotojų nepasiekia dėl to, kad yra nekonvencinės išvaizdos.

 

„Vartojimui tinkamas ir saugus maistas kartais net nepasiekia vartotojų, nes esą yra nekonvencinis. Bet juk tai yra tas pats maisto švaistymas. Kodėl gumbuoti obuoliai juos nulupus negali keliauti į darželius ar mokyklas? Kodėl padžiūvusi duona negali būti tinkamu lesalu paukščiams? Galų gale, jei kiti Europos miestai sugeba tvarkytis su maisto atliekų surinkimu ir perdirbimu, tikrai netikiu, kad mes to padaryti negalime. Galime. Ir tai yra tik politinės valios ir lyderystės klausimas“, - įsitikinęs V. Andriukaitis.

 

„AgroBalt“: nuo tradicinių skonių iki interaktyvios edukacijos

 

Paroda „AgroBalt“ šiemet lauks ne tik verslininkų, ūkininkų, maisto pramonės atstovų, bet ir visų tų, kurie nori susipažinti su žemės ūkio naujovėmis, maisto produktų skoniais ar tiesiog smagiai leisti laiką su šeima.

 

Vaikai žaisti ir pramogauti galės čia įsikursiančiame daugiau nei 100 kvadratinių metrų šiaudų labirinte, o triušiukų slėnyje – susipažins su Lietuvoje gyvenančiais skirtingų rūšių ilgaausiais. Taip pat veiks ir „Daržas ant palangės“, kuriame visi galės pasisodinti išsirinktą daržovę ar prieskoninę žolelę bei išmokti, kaip rūpestingai prižiūrėti daigelius.

 

Vis dar švenčiame Lietuvos šimtmetį, tad daug dėmesio bus skiriama ir lietuviškoms tradicijoms.

 

„Tautiškos juostos pynimas, autentiškas šakočio kepimas, įvairūs tradiciniai lietuviški amatai – į viską bus galima ne tik pažiūrėti iš šalies, bet ir išbandyti pačiam. Vaikams tinginiauti neleis ir po visą parodos teritoriją išsibarsčiusios Smalsiųjų klubo užduotys, kurias įveikus mažųjų lauks prizai. Tiek vaikus, tiek ir jų tėvelius būti aktyviais kvies gražiausio veislinio gyvulio bei skaniausio ūkininko produkto rinkimai“, – laukiančias pramogas vardija L. Dirsienė

 

Daugiau nei 200 parodos dalyvių iš Lietuvos, Belgijos, Indijos, Ispanijos, Italijos, Kinijos, Makedonijos, Rumunijos savo stenduose lankytojams pristatys dar neragautas ir nematytas naujienas, tarp kurių – pieno produktai, žuvis ir jūros gėrybės, mėsos gaminiai, prieskoniai, padažai, gėrimai, daržovės, arbata, saldumynai ir daugybė kitų maisto ir gėrimų produktų, kuriuos bus galima ragauti, degustuoti ir įsigyti visas tris parodos dienas.

 

Paroda „AgroBalt 2018“ gegužės 24-26 d. vyks Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“.

 

PRANEŠIMĄ PASKELBĖ: LINA VALANTIEJŪTĖ, UAB "IDEA PRIMA"

Peržiūros: 679

Komentuoti


Apsaugos kodas
Atnaujinti