skip to Main Content

Ant šeimos stalo – patiekalai iš ekologiškų produktų

 

Nors parduotuvėse lentynos mirga nuo produktų gausos ir įvairovės, norint ant šeimos stalo dėti tik sveikatai palankius, sočius ir gardžius patiekalus, neretai tenka pasukti galvą. Kilmės šalis, sudėtinių dalių sąrašas, maistinė vertė, galiojimo laikas – tai tik keletas veiksnių, kuriuos paprastai įvertiname prieš dėdami maisto produktą į pirkinių krepšelį. Vis dėlto, pastebimai greičiau ir paprasčiau apsipirksite pirmenybę teikdami ekologiškiems maisto produktams, o visa šeima džiaugsis gardžiais ir maistingesniais patiekalais.

Ekologiškas maistas – chemiškai švarus maistas

Jei siekiate, kad ant stalo patektų kuo švaresnis ir natūralesnis maistas, kuriame nėra nė mažiausio nepageidaujamų cheminių medžiagų pėdsako, verta pagalvoti apie ekologiškus produktus. Renkantis ekologiškai užaugintas daržoves, mėsą ar pieno produktus galite būti tikri, kad ant jūsų šeimos stalo nepateks sunkiaisiais metalais, pesticidų likučiais, antibiotikais ar hormonais užterštas maistas. Griežtai reglamentuojamas bei kontroliuojamas ekologinis ženklinimas suteikiamas tik tiems produktams, kuriuos auginant, gaminant ir sandėliuojant nebuvo naudojami pesticidai, fungicidai, augimo hormonai, antibiotikai, azoto ir kitos įprastinės cheminės trąšos.

Ekologiški produktai visada yra be GMO

Genetiškai modifikuoto maisto (GMO) siekiantiems nevartoti žmonėms tenka būti vis atidesniems. Europos Sąjungoje gamintojai privalo ženklinti tik tuos maisto produktus, kuriuose genetiškai modifikuotos sudedamosios dalys sudaro daugiau nei 5%. Norėdami būti tikri, kad maiste nėra nė mažiausios dalies GMO, rinkitės ekologiškus produktus. Visi ekologišką standartą atitinkantys maisto produktai yra be GMO. Pirkdami ekologiškus pieno produktus bei mėsą, galite būti tikri, kad genetiškai modifikuotų organizmų nebuvo ir gyvūnams duotame pašare.

Maisto produktai be sintetinių priedų

Dažikliai, saldikliai, konservantai ir kiti sintetiniai priedai leidžia sukurti patraukliau atrodančių ar ilgiau negendančių maisto produktų, tačiau, anaiptol, nepadidina jų maistinės vertės. Renkantis ekologiškus produktus neprireiks chemijos žinių studijuojant painiais terminais perpildytą sudėtinių dalių sąrašą, nes ekologiškame maiste nėra sintetinių maisto priedų. Gaminant ekologiškus produktus pirmenybė teikiama natūralios kilmės dažikliams, kvapiosioms medžiagoms bei konservantams. Be to, ekologiškų produktų sudėtyje nerasite ir hidrintų riebalų – čia jų naudojimas uždraustas.

Sveikatai palankesni švieži maisto produktai

 

Tai, kad ekologiškuose produktuose nenaudojami masinėje gamyboje gausiai pasitelkiami cheminiai priedai, sąlygoja trumpesnį jų realizavimo laiką. Tai reiškia, kad galite būti tikri, kad jūsų perkamos daržovės, vaisiai, pieno gaminiai ir kiti mėgstami produktai ant jūsų stalo patenka neužsigulėję sandėliuose ar parduotuvių lentynose. Kuo šviežesni produktai, kuo trumpesnis jų kelias nuo gamintojo iki jūsų namų, tuo maistingesnių ir gardesnių patiekalų iš jų galėsite paruošti.

Renkantis ekologiškus maisto produktus, derėtų prisiminti, kad „ekologiškas“ nėra žodžių „kaimiškas“ ar „natūralus“ sinonimas. Net ir nedideliame šeimos ūkyje nebūtinai laikomasi visų ekologiškiems produktams keliamų reikalavimų bei standartų. Apsipirkdami turguje ekologiškų daržovių įsigysite tik iš prekiautojo, galinčio pateikti sertifikatą parduodamiems produktams. Fasuoti ekologiški produktai ženklinami ES ekologinės gamybos logotipu ir nacionaliniu ekologiškų produktų ženklu. Ekologiško ūkio sertifikatas bei specialus produktų ženklinimas nurodo, kad maisto produktai yra auginti, gaminti ir transportuoti laikantis griežtų standartų bei periodiškai yra tikrinami.

Facebook komentarai
Back To Top });}(jQuery));